The Master Plan

master-plan

Project finance authorization

According to the authorization no. 167 of 12th May 2001, the Chiavari Council granted A.T.I. Simes Tigullio s.r.l. the permission to construct and run the enlargement of the Chiavari harbour. A.T.I. Simes Tigullio s.r.l.  which then changed their name into Tigullio Shipping S.p.A. as the project contractor regulated by article no. 158 of the legislative decree.

Program agreement

On 24th February 2011 the Chiavari Council and Regione Liguria signed the plan agreement
to approve the final project presented by Tigullio Shipping S.p.A.

Building and managing concession

On 7th June 2011 the Chiavari Council and Tigullio Shipping signed the Building Convention to develop and manage the infrastructures mentioned in the plan agreement, i.e. the enlargement of the Chiavari tourist port with the lengthening of the breakwater barrier, the construction of new mooring quays and the creation of further berths for boats and bays for cars. To this purpose, the Chiavari Council will authorize the occupation for public use of the water area for the enlargement.

Completion of works

The works started after the authorization issued by the Chiavari Council in August 2011.

Berths outlay

    • Class II 8 x 3.25m: 3 berths
    • Class III  10×3,30 : 4 berths
    • Class IV  12×4,55 : 8 berths
    • Class V 15 x 4.90m: 69 berths
    • Class VII 20 x 5.60m: 32 berths
    • Class VIII 24 x 6.55m: 35 berths

Total no. of berths: 151

Car bays and garages

  • Type 1: garage – 80 garages
  • Type 2: uncovered car park by the inner breakwater pier – 62 places
  • Type 3: uncovered car park by the outer breakwater – 45 places
    Overall number of 187 car bays

The value of the project

Overall total investment of €34.6 million subdivided as follows:

  • €4 million, capital paid by the partners into the contractor company Tigullio Shipping S.p.A.;
  • €22 million, the basic bank loan;
  • €5.4 million, semi-equity, represented by the deferred sponsors’ credits are eligible during the construction process;
  • €3.2 million, self-financing obtained via the reimbursement of the bank loan.

Main details of the enlargement project

Studies and project stage

Calata Ovest was thought as the enlargement of the western side of the existing Chiavari marina which has operated for over 40 years. The project work was conducted on the basis of the experience on the functioning of the existent structure and was developed taking into account detailed marine weather studies based on the mathematical model developed by DEAM s.r.l., a leading company dealing with oceanographic and marine weather studies, and on the actual physics model at the University of Florence. The project has been carried out to ensure the levels of safety in relation to phenomena of rough seas and overtopping, the access to mooring, the circulation of the sea against the breakwater barrier, the internal water movement to prevent sanding, as well as the quality and the circulation of waters. Each mooring will be equipped with the most modern systems for water, power and first aid supply by means of multi-purpose columns with consumption meters.

Maritime infrastructures and safety

The project to build the new Calata Ovest quay consists of the extension of the outer quay without moorings for 160m from the existent pier-head, and a new inner pier made up of two
arms, the first of which will be fixed to the existent dockyard parallel to the outer quay, while
the second one will have a curvilinear closing shape at the harbour mouth. Parallel to the first
arm of the inner quay and the outer quay, a large pier on posts covered by floor-boards. To ensure higher safety standards for the moorings and the water space facing the harbour, the
shape of the piers has been checked and carefully studied, and various tests were carried out with a physics model. To minimize the over topping effect of the breakwater of the outer quay, the section has been designed both in the existent inner part and in the lengthened part on the basis of several tests carried out at the laboratory of the University of Florence. Out of the results obtained, it was decided to raise the front breakwater wall up to +6.5m above sea level with an upper part bevelled in a way to reject the waves and create a “dissipation bath” which improves the slowing down of the sea waves at the top of the barrier, as found out during the test stage in a canal, and subsequently confirmed by the most recent literature on this theme.
The use of the wharf facing the harbour will also be favoured by the way the piers are constructed using air–pocket blocks. To allow the safe entry and sailing of the boats a sea depth of at least 4m is guaranteed.

 

Ecosustainability

The environmental sensitiveness is becoming more and more important in the project of a new marina, not just as an expression of technology and renewable materials, but in the larger meaning of the integration within the harbour system with the surrounding landscape, the environment and urban context, linking the terrestrial and maritime environments. With its new basin larger than the existent harbour, Calata Ovest perfectly integrates with the town waterfront and the new promenade linking the existing one and the new green area adjacent to the inner beach. It represents a new opportunity to use the urban area of the harbour transforming itself into an ideal city marina. The environment and sustainability always brought
forward by the Chiavari Council are at the leading idea of using the project financing, which
led to the approval and the construction of Calata Ovest. Proofs of this are as follows:

  • A proper station sucking the bilge liquids is located in the harbour, the forecast use of electrical engines and bike hiring-sharing to move around and reach the adjacent town centre, the low-consumption lights, bays with solar panels for the production of hot water and the ecosustainable haulage and launch operations;
  • The use of artificial tetrapod blocks for the submerged part of the barrier instead of natural rocks category 4, resulting into an environmental saving in terms of materials and logistics. Pier covered with wooden boards. Redesigning of the beach adjacent to the inner quay;
  • Planting local tree species and Mediterranean shrubs in the green area at the foot of the redesigned beach;
  • The preservation in the beach area in front of the green area of spots for the spontaneous psammophila vegetation, as indicated by the Coastal Ecosystem Dept of the Liguria County.